Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Bor Sempozyumu (BORON2019), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ ve Bakan Yardımcısı Sayın Mithat CANSIZ’ın da katılımlarıyla gerçekleşmiştir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür Kongre Merkezi’nde 3 gün boyunca devam eden sempozyum başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
Sempozyumumuza Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Bakan Yardımcımız’ın yanı sıra, Nevşehir Valisi İlhami AKTAŞ, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa AÇIKGÖZ ve Yücel MENEKŞE, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Mustafa Rauf YANAR, bürokratlarımız ve çok sayıda davetli katılmıştır.
Sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından 600’ün üzerinde katılım sağlanmış, 13 farklı başlık ve toplam 46 oturumda 31 davetli konuşmacı bilgi birikimlerini ve çalışmalarını katılımcılarla paylaşmış, 176 adet sözlü, 34 adet poster olmak üzere toplamda 241 adet bildiri sunulmuştur. Ayrıca, 25 firma çeşitli malzeme ve dokümanları ile fuar alanında yer almıştır.
Sempozyum süresince Türkçe ve İngilizce yapılan sunumlar için 5 ayrı salonda anında (simultane) çeviri yapılmıştır. Katılımın ve ilginin yüksek olduğu Uluslararası Bor Sempozyumu’nun her üç yılda bir yapılmasının yanı sıra özellikle sağlıkta bor uygulamaları, tarımsal uygulamalar, metalurji ve malzeme gibi alt başlıklarda her yıl tematik toplantıların düzenlenmesi planlanmaktadır.
Düzenlenen sempozyumda öne çıkan başlıklar ve konular kısaca aşağıda özetlenmektedir.
- Bor Pazarı, Ekonomisi ve Politikaları (2 Oturum)
- Jeoloji, Madencilik, Cevher Hazırlama (3 Oturum)
- Metalurji ve Malzeme (5 Oturum)
- Bor Kaplama Teknolojileri (3 Oturum)
- Bor Kimyasalları (4 Oturum)
- Organabor ve Borlu Polimerler (Tek Oturum)
- Borlu Cam, Fiber ve Kompozit Malzemeler (2 Oturum)
- Borlu Yapı Malzemeleri ve Borlu Emprenye Kimyasalları (4 Oturum)
- Borlu Boya ve Yanmaz Malzemeler (2 Oturum)
- Bor ve Enerji (4 Oturum)
- Bor Geri Kazanımı ve Çevre (4 Oturum)
- Sağlık (7 Oturum)
- Tarımda Bor Uygulamaları (4 Oturum)
1.Gün
Sempozyumun açılış konuşmasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, borun, mukavemet artırıcı ve alev geciktirici özelliklerinin yanı sıra kanser önleyici ve enerji taşıyıcı- depolayıcı özellikleriyle 250’den fazla alanda kullanıldığını ifade ederek “Sektörel bazda baktığımızda ise, cam sanayinden tarıma, seramikten temizlik ürünlerine, savunma sanayinden uzay ve bilişim teknolojilerine kadar her alanda borun katma değer oluşturduğu birbirinden farklı alanları görüyoruz. Bordan katma değeri yüksek ürünler elde edilmektedir. Konsantre ürünlerde 1 birim, rafine ürünlerde 3 birim, ileri teknoloji ürünlerde 150 birim ve bu ürünlerin kullanıldığı sektörlerde 500 birime kadar çıkabilen bir katma değerden söz ediyoruz” ifadelerini kullanmıştır.
Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi’nin (BOROSİB) kurulacağının müjdesini de veren Bakan Dönmez, bu konuda yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Yeni yatırımcıların teşvik edilmesi için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını ve BOROSİB, bor elementine dayalı endüstrinin gelişimi için kilit bir rol üsteleneceğini belirtmiştir.
BOREN Başkanı Doç Dr. Abdulkerim Yörükoğlu ise borun, sanayinin 250’den fazla alanında kullanılması sebebiyle oldukça önemli bir ürün olarak öne çıktığını ifade etmiştir. Yörükoğlu; “Borda ilerleme; bilgi paylaşımı ve Ar-Ge ile yeni, ürün ve teknoloji üretimi ile sağlanacaktır. Bor; üzerinde farklı disiplinlerle Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı bir elementtir. Gübre ve vitaminde hayata destek vermekte, hidrojende depolamaya olanak sağlamakta, malzeme olarak Borcam gibi birçok üründe karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple bor olmazsa olmaz bir elementtir” ifadelerini kullanmıştır.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı konuşmasında; “Ülkemiz açısından enstitülerin kurulması bor için önemli bir aşamadır. Bu sempozyumda böyle bir işbirliğinin sağlanması ülkemiz açısından da büyük önem arz etmektedir. Katkısı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuşmuştur.
Sempozyumun ilk günü açılış konuşmaları sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ tarafından Uluslararası Bor Sempozyum’una destek veren sponsorlara katkılarından dolayı teşekkür plaketleri verilmiştir. Sonrasında kesilen kurdele ile sempozyum başlatılmıştır.
Açılış sonrası sempozyumda yer alan stantlar ziyaret edilmiş olup Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ’e BOREN bünyesinde yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında bilgi aktarılmıştır. Yakıt Pilli Menzil Artırıcı Aracın da yer aldığı basın açıklamasından sonra ise ana salonda gerçekleştirilen özel oturum ile devam sempozyum programına devam edilmiştir. Yurt dışı davetli konuşmacılardan Prof. Dr. Marek BRYJAK “Sulu Çözeltilerden Borun Giderilmesi İçin Yenilikçi Malzemeler ve Süreçler” ve Prof. Dr. Sadık DOST tarafından “Tek Kristal Büyüme Yöntemlerinde Son Gelişmeler” konularında katılımcılara bilgiler aktarılmıştır.
Sonrasında 5 salonda eş zamanlı şekilde gerçekleştirilen oturumlarda bulunan davetli konuşmacılar;
- Prof. Dr. Xuenian CHEN
Konu: Yeni Reaksiyonları Tetikleyen B-H Bağ Elektronlarının Nükleofilikliği
- Serkan KELEŞER
Konu: Bor`da Yeni Vizyon ve Stratejik Yaklaşımlar
- Doç.Dr. Abdulkerim YÖRÜKOĞLU
Konu: BOREN and R&D Activities on Boron in the World and in Turkey
- Hakan KANLI
Konu: Avrupa Regülasyonları Çerçevesinde Boratlar
- Prof. Dr. Yalçın DUYDU
Konu: Mesleki ve Çevresel Maruz Kalma Seviyelerinde Bora Maruz Kalmak İnsan Sağlığı Riski Oluşturur mu
- Doç. Dr. Masahito UEDA
Konu: Sürekli Fiber Kompozitlerin 3D Baskısı- Borlu Kompozitler İçin Araştırılması
- Prof. Dr. Şener OKTİK
Konu: Cam Bilimi ve Teknolojisi: Cam ve Cam Elyafta Bor
- Prof. Dr. Abidin TEMEL
Konu: Türkiye Borat Yataklarının Jeolojisi, Mineralojisi ve Kökeni
- Prof.Dr. Şafak Gökhan ÖZKAN
Konu: Ham Borların Madenciliği ve Cevher Hazırlamasındaki Son Gelişmeler
- Prof. Dr. Takao MORI
Konu: Borürlerin Termoelektrik ve Manyetik Özellikleri
- Prof. Dr. Onuralp YÜCEL
Konu: Bor Bileşiklerinin ve Alaşımlarının Üretimi
şeklindedir.
2. Gün :
Metalurji ve Malzeme, Jeoloji, Maden ve Cevher Hazırlama, Bor Kaplama Teknolojileri, Bor ve Sağlık Uygulamaları, Tarımda Bor Uygulamaları ve Borlu Yapı Malzemeleri ve Borlu Emprenye Kimyasalları başlıklı oturumlarla sempozyuma devam edilmiştir.
Davetli Konuşmacılar:
- Prof. Dr. Barbara ALBERT
Konu: Metal Borürlerin Katı Hal Kimyası - Termoelektrik, Katalizör ve Diğer Uygulamalar İçin Çok Yönlü Malzemeler
- Prof.Dr. Şafak Gökhan ÖZKAN
Konu: Ham Borların Madenciliği ve Cevher Hazırlamasındaki Son Gelişmeler
- Prof. Dr. Bilgin KAFTANOĞLU
Konu: Bor Nitrür (BN) Kaplanmış Takım ve Kalıpların İmalat Sanayisindeki Performansları
- Prof. Dr. Efstathios MELETİS
Konu: B-İçeren Kaplamaların Zor Şartlardaki Uygulamaları
- Prof. Dr. Mehmet KORKMAZ
Konu: Günlük Alınan Borun Sperm Profiline Etkisi
- Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK
Konu: Bor Beslenmesinin Bitki Büyümesindeki Rolü
- Prof. Dr. Saip Nami KARTAL
Konu: Ahşap ve Bor: Doğal Bir Harmoni
- Prof. Dr. Alpagut KARA
Konu: Sürdürülebilir Seramik Karo Üretiminde Bor Bileşiklerinin Rolü
- Prof. Dr. Nuran AY
Konu: Bor Nitrür: Üretimi ve Uygulamalardaki Son Gelişmeler
- Cem SAPMAZ
Konu: Bor Karbür Seramiklerin Savunma Sanayiinde Kullanımı ve Gelecekteki Fırsatları
- Prof. Dr. Hatem AKBULUT
Konu: Akımsız ve Elektro Biriktirilmiş Ni-B Kaplamaların Uygulama Alanları ve Geleceği
3.Gün
Sempozyumun son gününde ise Bor Kimyasalları, Bor Geri Kazanımı ve Çevre, Borlu Boyalar ve Yanmaz Malzemeler, Bor ve Enerji, Bor ve Sağlık Uygulamaları oturumları gerçekleştirilmiştir.
Davetli konuşmacılar:
- Prof. Dr. Mehmet Suat SOMER
Konu: Amorf Elemental Borun İşlenmesi ve Uygulamaları
- Prof. Dr. Zafer EVİS
Konu: Bor Karbür Üretimi ve Endüstride Sürdürülebilir Kullanımı
- Prof. Dr. Caner ZANBAK
Konu: Kimyasallarin Yönetiminde Teknik Emniyet - Güvenlik Kavramları ve Bor Mineral Ve Kimyasallarının Mevzuat Konuları
- Selçuk BERKEM
Konu: Bor Bileşiklerinin, Tekstil Kumaş Üretiminde, Endüstriyel Çalışmaları Ve Olası Projeler
- Prof. Dr. Ali GENÇER
Konu: MgB2; Endüstriyel Uygulama Potansiyeli
- Prof. Dr. Ömer ŞAHİN
Konu: Bor Bileşiklerinin Kristalizasyonu ve Kristalizayonu Sırasında Karşılaşılan Sorunlar
- Prof. Dr. Syouhei NİSHİHAMA
Konu: Borun, Sulu Ortamdan Glukamin Bazlı Şelat Adsorbantlar İle Adsorplanarak Ayrılması
- Prof. Dr. Nalan KABAY
Konu: Farklı Su Kaynaklarından Bor Ayrılması Ve Geri Kazanımı
- Prof. Dr. Metin GÜRÜ
Konu: Hidrojen Taşıyıcısı Olarak Bor Hidrür Bileşiklerinin Sentezi ve Yenilikçi Uygulamaları
Ulusal ve uluslararası bilim camiasında bor konusunda uzman davetli konuşmacılar ile teknoloji uzmanları, öğrenciler ve girişimciler arasında bor ile ilgili yapılmış Ar-Ge, Ür-Ge çalışmalarının tartışılacağı ve borun genel ve stratejik kullanım alanları konuları üzerinde bilgi paylaşımlarının yapılacağı bir platform sağlanması ana hedefiyle düzenlenen sempozyum sayesinde, konusunda uzman akademisyenler, araştırmacılar ve özel sektör temsilcilerinin bilgi birikimlerinden faydalanma fırsatı sağlanmış, farklı disiplinlerden araştırmacıların bir araya gelmesiyle multidisipliner çalışmalar planlanmış ve rutin toplantılar dışında çok sayıda ikili ve çoklu görüşmeler yapılarak ileriye dönük planlamalar yapılmıştır. Ayrıca BOREN’de yürütülen Ar-Ge çalışmalarının bor camiasıyla paylaşılması imkanı da doğmuştur.
Sanayinin tuzu, yeniliklerin elementi BOR, farklı özellikleri nedeni ile ahşap emprenyeden, inşaat/yapı malzemeleri ve seramik sektörüne; insan sağlığı ve temizlikten tarım sektörüne; metalürjiden, uzay ve havacılık sektörüne kadar sanayinin 250’den fazla alanında az ya da çok kullanılmaktadır. Hedefimiz ülkemizin sahip olduğu bor değerini hak ettiği şekilde çok daha üst seviyelere ulaştırmak, Uluslararası Bor Sempozyumu başta olmak üzere bor ile ilgili düzenlenecek tüm organizasyonlarda dünyadaki son gelişmeleri borun sinerjisi ile tüm taraflarla paylaşmak, farkında olmak ve farkındalığı arttırmak olacaktır.
Sempozyumdan Görüntüler
Tarih: 20/4/2019